26 januari 2022

Alles binnen je bedrijf zelf doen, of dingen uitbesteden?

Als je een niet al te groot bedrijf runt, sta je soms voor lastige keuzes. Dat geldt ook voor een deel van het werk dat moet gebeuren. Besluit je om zo veel mogelijk intern te houden en zelf op te lossen, of huur je voor bepaalde zaken hulp van buitenaf in?

Vast of tijdelijk?

Als het gaat om het maken van de beslissing of je bepaalde werkzaamheden intern laat verrichten of er externe hulp voor inschakelt, is het goed om eerst eens te kijken naar de aard van de werkzaamheden. Gaat het om zaken waar je de kennis al voor in huis hebt, of is het iets waar niemand binnen het bedrijf genoeg verstand van heeft om het op een goede manier op te pakken? Gaat het om een klus die eenmalig gedaan moet worden, of misschien zo nu en dan, met grote tussenpauzes, of gaat het hier om werkzaamheden die vanaf nu zeer regelmatig moeten gaan plaatsvinden

Als het gaat om werkzaamheden die vanaf nu regelmatig gaan terugkeren, is het intern oplossen vaak de beste keuze. Je hebt tenslotte iemand nodig die dit structureel gaat doen, en vaak is het vele malen gemakkelijker en goedkoper om hier binnen het bedrijf iemand voor te hebben. Is de expertise al aanwezig, dan kan een bestaande medewerker die (indien de uren het toelaten) het er wellicht bij gaan doen. Zo niet, dan is het inhuren van een nieuwe vaste medewerker voor het aantal uren dat noodzakelijk is vaak de beste oplossing.

Gaat het om iets dat eenmalig, of met een erg lage frequentie gedaan moet worden, dan is het doorgaans slimmer om gebruik te maken van externen. Deze betaal je tenslotte alleen op de momenten dat zij ook echt werk voor je verrichten, en al is hun uurtarief vaak hoger dan het uurloon van een vaste medewerker, op de lange termijn ben je meestal een stuk goedkoper uit.

Tijdelijke hulp waar nodig

Afhankelijk van het soort hulp dat je bedrijf nodig heeft, ga je op zoek naar de meest geschikte kandidaat om dit te leveren. De werkzaamheden kunnen heel divers zijn, en dus is het goed om op de juiste plek te zoeken.
Heb je bijvoorbeeld iemand nodig die het management tijdelijk ondersteunt, dan zijn er bureaus die hier de perfecte kandidaten voor hebben. Heb je juist iemand nodig voor zakelijke mediation, omdat het binnen het management even totaal niet loopt, dan kom je weer heel ergens anders uit. Een partij als Fiscount.nl kan op dat moment bijvoorbeeld als bemiddelaar optreden. Zijn de problemen de wereld uit, kan het bedrijf weer verder draaien zonder extra hulp.