26 januari 2022

Mijn bedrijf dreigde failliet te gaan

Het is de nachtmerrie van iedere ondernemer, en het is mij in het verleden wel eens overkomen. Ik viel als het ware in een zwart gat, waarvan ik niet wist of er überhaupt nog een uitweg van was. Het erge is dat je het van verre al ziet aankomen en maar door wil gaan omdat je hoopt op het beste. Als het dan zo ver is, dan zijn er een paar dingen die je moet doen. in dit blog vertel ik je welke dit zijn.

Faillissementsaanvraag

Er komt nogal wat bij een faillissement kijken. Voordat een bedrijf officieel failliet verklaard kan worden moet je een faillissementsaanvraag indienen. Dit moet je als eigenaar van het bedrijf zelf doen. maar, als er al schuldeisers op de stoep staan kan het ook zo zijn dat zij dit eerder doen. Dit was bij mij gelukkig niet het geval. Het belangrijkste is dat degene die faillissement aanvraagt ook daadwerkelijk kan aantonen dat het bedrijf in kwestie de rekeningen niet meer kan betalen.

Nadat ik de faillissementsaanvraag had gedaan ben ik zo snel als maar kon op zoek gegaan naar een advocaat. Dit kan namelijk veel helpen in het volgende proces.

Uitspraak faillissement

De uitspraak hiervoor is via de rechter verlopen. Ik kreeg op een dag een oproep op de mat en daarna kon ik op een bepaalde datum naar de rechtbank in Amsterdam om te horen wat de rechter te zeggen had.

Ik had me een beetje ingelezen en daaruit bleek dat er eigenlijk drie verschillende manieren zijn om failliet verklaard te worden (of niet). De eerste is dat je daadwerkelijk failliet wordt verklaard en onder bewind voering wordt geplaatst. De tweede was dat je failliet wordt verklaard en daarmee alles kwijt bent. Als laatste kon de aanvraag ook nog worden afgewezen. Dat leek mij in mijn geval vrij onlogisch, dus ben ik van de tweede optie uit gegaan. Je kunt je net zo goed op het ergste geval voorbereiden, toch?

Nadat ik plaats had genomen in de bank werd al gauw het vonnis uitgesproken: mijn verzoek tot faillissement werd afgewezen.

Hoe het verder ging

Ik wist niet wat ik hoorde. Mijn bedrijf kon doorgaan met de bedrijfsvoering zoals het voorheen geweest was. Wat geweldig! Ik had echter alles al in werking gezet om mijn bedrijfspand leeg te laten halen en op te ruimen. Hier had ik een geweldig schoonmaakbedrijf voor gevonden dat de opleveringsschoonmaak wel voor zijn rekening wilde nemen. Ik heb goed contact gehad en de schoonmaak ging gewoon door. De uitspraak van de rechter veranderde hier niks aan voor mij.

Uiteindelijk heb ik besloten om mijn bedrijf te stoppen. Dit ging allemaal vrij soepel, zeker vanaf het moment dat ik geen pand meer had.