26 januari 2022

Een vijver aanleggen in 3 stappen doe je zo!

Het kan zijn dat je er al een tijdje over na hebt gedacht voordat je de definitieve beslissing hebt gemaakt, maar het kan ook zo zijn dat het een impulsieve keuze is geweest om een vijver aan te leggen. Hoe dan ook: je hebt een ‘kale’ tuin waar je graag wat meer leven in wil. Een ideale oplossing is dan om een vijver te graven. Maar, hoe doe je dat precies? Je leest het in dit blog!

Stap 1: de locatie bepaling

Als eerste wil je bepalen waar je de vijver gaat aanleggen. Nu denk je misschien “ja, het kan toch gewoon overal waar ik dat zelf wil? Het is tenslotte mijn eigen tuin!”. En dat klopt ook wel, alleen moet je wel goed op de hoogte zijn van wat er in jouw grond zit.

Zo kan je, als je van te voren geen Klic melding maakt, bepaalde leidingen of bedrading raken waardoor deze beschadigd wordt. Neem het maar van ons aan, je wil niet de elektriciteitskabel raken zodat de hele buurt zonder stroom zit! De kosten zijn namelijk voor de veroorzaker, en de kosten zijn vrij hoog. Het is verstandig om eerst even een Klic melding doen voordat je begint met het afgraven van jouw vijver.

Stap 2: maak een planning

Heb je de Klic melding gemaakt en liggen er geen kabels of lopen er geen leidingen door jouw designated vijver plekje? Dan kan je gaan beginnen met het maken van de planning! Afhankelijk van hoe groot jij de vijver wil hebben zal je er meer tijd in moeten stoppen.

Ben je van plan om een kleine vijver te leggen, zonder een fontein er in? Dan kan je vaak al met een paar dagen al het werk hebben verricht. Wil je echter wel een grotere vijver met een fontein erin? Dan zal je ook nieuwe leidingen aan moeten leggen naar de plek van de vijver. Ook moet je rekening houden met de grond om de vijver heen, dat deze goed wordt afgewerkt. Op deze manier heb je minder kans op lekkages.

Stap 3: de werkzaamheden

Wanneer je dan een planning hebt gemaakt, kan jij jouw handen uit de mouwen gaan steken! Aan de hand van de grootte van jouw vijver kan je een schop pakken, of machinaal gaan graven. Zorg er eerst voor dat je het stuk van jouw tuin hebt ingedeeld met rasters. Zo weet je zeker dat je niet te veel of te weinig afgraaft.

Vervolgens kan je echt gaan graven. Als het gat de grootte heeft die jij voor ogen had, kan je de onderlaag in orde maken. Vervolgens installeer je hier de vijver op en sluit je de watertoevoer aan. Werk de randen mooi af en jouw vijver is klaar om gevuld te worden!