26 januari 2022

Een goede lening vinden in vijf stappen

Iedereen weet dat je het beste geld kan sparen voordat je een grote aankoop gaat doen, want wanneer je geld gaat lenen, zal je over dit geleende geld rente betalen waardoor je over het geheel een duurder uitkomt. Toch kan het zo zijn dat je op een punt komt waar je echt een lening nodig hebt om een financiering te kunnen doen. Dit kan bijvoorbeeld zijn om een nieuwe auto aan te schaffen, maar kan ook zijn voor een verbouwing aan je woning. Het is dan ook belangrijk dat je op zoek gaat naar een lening die het beste bij jouw persoonlijke situatie past. Om je te helpen met het vinden van een lening die bij je past hebben wij vijf eenvoudige stappen op een rijtje gezet.

Stap 1 – Bepaal of je een persoonlijke lening wilt of een doorlopend krediet

Over het algemeen zijn er twee soorten leningen waaruit je kan kiezen wanneer je geld wilt lenen bij een bank, namelijk het doorlopend krediet en de persoonlijke leningen. Beide soorten zijn totaal verschillend en hebben hierdoor ook hun eigen voor- en nadelen.

Persoonlijke lening

Een persoonlijke lening is de lening zoals de meeste mensen een lening voor zich zien. Bij een persoonlijke lening ontvang je namelijk op één moment het volledige geldbedrag wat jij wilt lenen van de bank. Dit geld betaal je over een van tevoren afgesproken looptijd terug. Je weet van tevoren dus al exact hoeveel geld je elke maand kwijt zal zijn om de lening af te lossen. Het is een stabiele manier van lenen met weinig flexibiliteit. Door deze vastheid is het rentepercentage wat je moet betalen voordeliger dan bij een doorlopend krediet. Een persoonlijke lening is dus de beste lening voor financieringen waarvan je de exacte prijs van tevoren al weet.

Doorlopend krediet

Een doorlopend krediet werkt net even wat anders dan een persoonlijke lening. Bij een doorlopend krediet spreek je namelijk een kredietlimiet af met de geldverstrekker. Vervolgens bepaal je zelf wanneer en hoeveel geld je opneemt tot je de kredietlimiet hebt bereikt. Wanneer je geld hebt afgelost, kun je dit dus ook weer opnemen, zolang je onder de limiet blijft. Je betaalt alleen rente over het geld wat je opgenomen hebt bij de bank. Doordat deze vorm van lenen zo flexibel is, is het rentepercentage wel een stuk hoger als bij een persoonlijke lening. Voor veel gevallen is een doorlopend krediet minder aantrekkelijk als een persoonlijke lening door de hoge kosten. Een doorlopend krediet is enkel een geschiktere leenvorm als je langer extra financiële ruimte wilt hebben.

Stap 2 – Bepaal de aflosperiode

Nadat je weet welk soort lening je wilt hebben, is het tijd om te kijken naar de aflosperiode. Dit is de tijd waarin je het geleende geld terug betaalt aan de bank. Bij een persoonlijke lening staat deze looptijd van tevoren altijd al vast. Hierbij zal een lange looptijd zorgen voor lagere maandelijkse kosten, maar betaal je meer rente over het geheel. Een kortere looptijd zorgt voor hogere maandlasten, maar scheelt wel veel rente.

Bij een doorlopend krediet spreek je een bepaald aflospercentage af wanneer je geld opneemt. Deze afloskosten, met hierbij de rente, betaal je elke maand aan de bank. Hierdoor is de aflosperiode van tevoren niet bekend.

Stap 3 – Zoektocht naar de goedkoopste lening

In Nederland zijn er enorm veel verschillende geldverstrekkers waar jij een lening kan afsluiten. Al deze geldverstrekkers hanteren dan ook hun eigen prijzen en voorwaarden. Het is dan ook fijn om de goedkoopste lening voor jouw persoonlijke situatie te vinden. Vaak zien we dat mensen een lening afsluiten bij de bank waar ze een betaalrekening hebben. Dit is vaak niet de goedkoopste optie, waardoor in veel gevallen te veel geld wordt betaald. Tegenwoordig kan je de goedkoopste lening makkelijk vinden door de verschillende geldverstrekkers met elkaar te vergelijken online. Door je gegevens in te vullen krijg je een mooi overzicht van alle leningen die bij je passen.

Stap 4 – Controles uitvoeren

Wanneer je de goedkoopste lening hebt gevonden, ben je nog niet helemaal klaar. Het is namelijk belangrijk dat je de voorwaardes van de geldverstrekker goed doorneemt. Het kan namelijk zo zijn dat je bepaalde boetes moet betalen als je bijvoorbeeld extra geld wilt aflossen. Wanneer je deze voorwaardes wilt vermijden, moet je dus voor een andere lening kiezen.

Stap 5 – Het aanvragen van de lening

Nu je de perfecte lening hebt gevonden is het tijd om de lening aan te vragen. Ook dit kan je tegenwoordig eenvoudig en snel online doen. Wanneer je een aanvraag hebt gedaan zul je binnen een paar dagen een offerte op maat krijgen. Het is belangrijk dat je deze offerte goed doorneemt voordat je een handtekening onder de deal zet.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *