9 december 2021

Help mee aan een duurzame wereld

Duurzaamheid is een thema wat gelukkig de laatste tijd steeds meer aandacht krijgt. We hebben nou eenmaal maar één aarde en daar zullen we het mee moeten doen. Omdat alle kleine beetjes helpen, kan ook jij je steentje bij dragen aan een duurzame wereld! Zo kan je oude producten recyclen en in plaats van een nieuw exemplaar, een tweedehands model aanschaffen. Je kan afval scheiden en minder in plastic verpakte producten kopen. Maar je kan het ook wat groter aanpakken. In je huis valt bijvoorbeeld veel energie te bezuinigen! Zo kan je zonnepanelen plaatsen, beter isolatie materiaal aanbrengen of de thermostaat standaard een graadje lager zetten. Wil jij ook in een duurzamer huis wonen en zo een bijdrage leveren aan een mooiere toekomst? Deze blog gaat over een makkelijke manier hoe jij je huis duurzamer kan maken.

Nieuw glas

Enkel glas laat veel door. Dat is erg zonde van de warmte, de energie en dus ook je geld. Laat daarom dubbel glas zetten in je huis. Dubbel glas staat ook wel bekend als isolatieglas. Twee glasplaten zijn hierbij luchtdicht met elkaar verbonden en op die manier ontstaat er een isolerende ruimte tussen deze twee platen. De simpele vorm van dubbel glas is glas waarbij er gewoon een laagje lucht in deze isolerende ruimte zit. Dit isoleert al een stuk beter dan enkel glas. Zo bespaar je meteen op je energierekening. Daarnaast heeft dubbel glas ook nog een verrassend voordeel: omdat het zo goed isoleert, helpt het ook tegen geluidsoverlast. Erg handig dus als je bijvoorbeeld aan een drukke straat woont.

Hr++ glas

Daarnaast bestaat er HR++ glas. In plaatst van een laagje lucht, is de isolerende laag hier gevuld met gas. Hiervoor worden argon en krypton gebruikt, beiden edelgassen. Deze gasvulling zorgt ervoor dat er geen warmte of kou doorheen kan. Zo komt de kou niet naar binnen én blijft de warmte tegelijkertijd juist wel binnen. Bovendien beschikt dit dubbel glas over een (onzichtbare) metaalcoating. Deze zorgt ervoor dat warmtestralingen gereflecteerd worden. Zo blijft de warmte van je verwarming in je huis en wordt deze niet naar buiten uitgestraald. Nog een voordeel is dat het in de zomer ook de hitte van de zonnestralen buiten kan houden. Met een hittegolf zoals deze zomer is dat zeker geen overbodige luxe! De coating is een zogenaamde zachte coating. Deze is erg gevoelig en wordt daarom aan de binnenkant van het glas aangebracht. Op deze manier gaat de coating net zo lang mee als het dubbel glas zelf. Zo geniet jij nog vele jaren van een duurzaam huis.