26 januari 2022

Met deze 5 tips werk jij veiliger!

veiligheidsbril

veiligheidsbril

Iedereen wilt veilig zijn werk uitvoeren, maar niet alle beroepen zijn zonder risico’s. Daarom hebben wij een lijst met 5 tips samengesteld die jouw werk wellicht veiliger kunnen maken.

VCA basis diploma

De eerste en meest voor de hand liggende tip om veilig te werken is het behalen van een VCA diploma. VCA basis is voldoende als werknemer om bekend te raken met alle veiligheidsregels die er toe doen. Om een VCA diploma te halen moet je wel eerst een cursus volgen en een examen afleggen. Dit is niet gratis, maar het is een kleine investering in je eigen veiligheid. Wil je meer informatie? Klik dan op wat is vca.

Draag een veiligheidsbril

Afhankelijk van het werk dat je doet is het dragen van een veiligheidsbril een must. Als je veel hout of metaal zaagt of slijpt dan vliegen de splinters in het rond. Een splinter in je oog kan ernstige gevolgen hebben. Met een beetje pech kan je een lange tijd niet meer werken, of erger, loop je permanente oogschade op. Het ziet er misschien suf uit, maar dat brilletje kan nog wel eens je oog redden.

Schoenen met stalen neuzen

Zonder deze kom je soms niet eens een bouwplaats op. Schoenen met stalen neuzen of een versterkte zool zijn op veel werkplekken verplicht. Op veel bouwplaatsen heb je te maken met zware pallets, kisten en machines die constant verplaatst worden. Als een volle kuubskist op je tenen beland dan ben je ze in een keer kwijt. Als je al nagaat hoe vaak je je voet of teen ergens tegenaan stoot, dan weet je ook hoe groot de kans is dat er iets mis gaat op een bouwplaats. Dragen dus!

Veiligheidshelm

Het dragen van een veiligheidshelm doe je niet om je te beschermen tegen vogelpoep. Wanneer je op een bouwplaats rondloopt waar in de hoogte wordt gebouwd, dan zijn er vaak ook stijgers aanwezig. Op deze steigers liggen allerlei soorten gereedschap en materialen. Het kans soms wel eens voorkomen dat een bouwvakker iets omstoot of laat vallen, en wanneer jij daar net onder loopt, heb je een probleem. Het is misschien stom toeval, maar het gebeurt regelmatig. Vandaar dat een veiligheidshelm op de meeste bouwplaatsen een verplichting is, dus zorg dat je er altijd eentje bij je hebt.

Zorg dat je uitgerust bent

Als laatste tip willen we je er op wijzen dat je altijd goed je rust moet pakken. Als je vermoeid bent zie je soms dingen over het hoofd en reageer je een stuk trager. Dit kan ervoor zorgen dat een dom ongelukje wat eerder gebeurt.

Er zijn nog veel meer dingen waar je op moet letten, dus houd deze blog goed in de gaten. Bedankt voor het lezen en werk veilig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *