26 januari 2022

De droom van iedereen: een inbouwzwembad!

Als klein kind droomde ik er al van een inbouwzwembad in de tuin te hebben. Nu, een aantal jaar later, is het dan zo ver. Ik heb mijn eigen huis, ik heb een goede baan én ik heb een kleine op komst. Dan is eigenlijk het enige wat er nog mist een huisdier… en een zwembad in de tuin. Alleen weet ik zelf niet zo goed hoe je die het beste kunt installeren, dus heb ik het uitgezocht. Ben jij benieuwd hoe je zelf een zwembad moet aanleggen in jouw tuin? Lees dan snel verder!

Ontzettend veel mogelijkheden

Voordat ik een zwembad gekocht had moest ik mezelf natuurlijk eerst oriënteren. Nooit had ik geweten dat er zo veel verschillende mogelijkheden zijn voor het aanleggen van zwembaden! Ik heb mezelf georiënteerd op de website van Stassar.nl.

Om te beginnen heb je een zwemvijver. Ik was nooit op het idee gekomen om op een natuurlijke manier mijn water te filteren! Ik dacht dat dit vrijwel altijd met chloor moest zijn. Maar niet dus. Bij een zwemvijver filteren (grote) stenen en planten namelijk het water. Heel leuk allemaal, maar dan moet je die planten ook gaan bijhouden. Niks voor mij dus.

Vervolgens kom je bij het welbekende inbouwzwembad. Het voordeel van inbouw zwembaden is dat jouw tuin op één niveau blijft. Je kijkt dus nergens tegenaan. Het vereist wel het nodige graafwerk, maar dat moet je er maar voor over hebben vind ik. Persoonlijk vind ik het ook stukken mooier dan een opbouwzwembad.

Dat brengt ons naar de volgende soort: opbouwzwembaden. Deze heb je ook in allerlei verschillende uitvoeringen, maar het belangrijkste aspect tegenover het inbouwzwembad is dat deze óp de grond geplaatst wordt in plaats van erin. Gelukkig kunnen de zijkanten wel mooi worden afgewerkt, dat scheelt. En dan hebben we het nog niet eens over de materialen en vormen gehad.

Materialen en vormen van de verschillende zwembaden

Voor het gemak neem ik even de inbouwzwembaden. Er zijn in grote lijnen drie verschillende materialen te onderscheiden voor het aanleggen van een zwembad.

De eerste is hout. Dit lijkt misschien niet zo’n goed idee op het eerste gezicht, maar toch kan het een heel leuke uitstraling geven. Langs de binnenkant worden ze afgewerkt met polyester of tegels.

En dat brengt ons bij het volgende veelgebruikte materiaal van inbouwzwembaden: polyester! Deze stof heeft verschillende voordelen. Het is stevig, geeft weinig onderhoud en de prijs is scherper dan betonnen zwembaden.

Als laatste heb je de betonnen zwembaden. Deze ken je wel van zwemles van vroeger. Het voordeel van betonnen zwembaden is dat ze in allerlei verschillende manieren kunnen worden afgewerkt, zoals jij het wil. Ook kunnen ze in veel verschillende vormen worden aangelegd, net zoals het polyester zwembad.

Hopelijk heb ik je zo voldoende geïnformeerd over de typen zwembaden. Ik heb mijn keuze gemaakt, jij ook?