9 december 2021

Vier tips om een productieve kantoorruimte te creëren

Kantoorinrichting

Kantoorinrichting

De werkplek is een essentieel deel van ons leven geworden, waar we meer tijd doorbrengen dan thuis of ergens anders. Daarom is het belangrijk dat je je kantoorruimte inricht met productiviteit in gedachten. Hoewel er veel manieren zijn om je werkruimte te verbeteren, zijn hier vier tips die je kunt gebruiken om een productieve omgeving voor jezelf en je werknemers te creëren.

1. Creëer een werkplek die geoptimaliseerd is voor samenwerking en creativiteit

De eerste tip is om een productieve werkruimte te creëren die geoptimaliseerd is voor samenwerking en creativiteit. Studies hebben aangetoond dat open kantoorruimten beter zijn voor de productiviteit dan hokjes met lage wanden of zelfs privé-kantoren, omdat het gevoel van isolement bij de werknemers erdoor vermindert. Een open kantoorruimte bevordert ook het teamwerk door de mogelijkheid om gemakkelijk aan taken samen te werken. Als je een open ruimte ontwerpt, zorg er dan voor dat er voldoende mogelijkheden zijn zodat anderen je computerscherm kunnen zien zonder achter je bureau te hoeven staan. Bedrijven als versluisbv.nl zijn gespecialiseerd in het inrichten van werkplekken, dus als je hier zelf moeite mee hebt kan het lonen om bij een specialist te kijken wat de mogelijkheden zijn.

2. Maak het kantoor toegankelijk voor alle werknemers, ook voor gehandicapten

De tweede tip is om het kantoor toegankelijk te maken voor alle werknemers, ook die met een handicap. Om tegemoet te komen aan de behoeften van werknemers met visuele, auditieve, en mobiliteit gebonden handicaps is het raadzaam een ruimte te hebben waarin mensen privé kunnen luisteren of kijken naar presentaties. Als de collegezaal bedoeld is voor videoconferenties, zoek dan een ruimte die tegemoet komt aan mensen met visuele beperkingen. Mensen met zintuiglijke gevoeligheden moet je ook tegemoet komen door een kantoor te creëren waar ze uit de buurt zijn van harde geluiden en zich rustig kunnen voelen in hun omgeving.

3. Biedt een comfortabele werkruimte die mensen in staat stelt thuis te werken als dat nodig is

De derde tip is om te zorgen voor een comfortabele werkruimte die mensen in staat stelt thuis te werken wanneer dat nodig is. Studies hebben aangetoond dat werknemers met flexibele werktijden productiever zijn. Richt je kantoorruimte zo in dat werknemers gemakkelijk van het kantoor naar hun thuiswerkplek kunnen overstappen en omgekeerd, want zo kunnen ze efficiënter samenwerken en minder afgeleid worden. Als je personeel thuis laat werken, zorg er dan voor dat je meubilair aanbiedt zodat de werknemer ook thuis productief en in een gezonde houding zijn werk kan doen.

4. Hou rekening met de gezondheid van de werknemers

De meeste kantoorwerkers ondervinden enige mate van rugpijn, of het nu komt door lange uren in de stoel of door repeterende taken. Er zijn een paar manieren om rugpijn te voorkomen als je achter je bureau werkt. Eén manier is een goede ergonomische stoel te gebruiken die steun geeft aan je onderrug en armsteunen heeft. De tweede manier is om elke 30 minuten van houding te veranderen door op te staan en rond te lopen om de doorbloeding van je lichaam toe te laten. Je moet ook elk uur pauzes nemen en opstaan als je langer dan een uur zit. Verandering van houding en het nemen van pauzes zullen helpen tegen pijnlijke en stijve spieren als het gevolg van te veel zitten.

Er zijn nog veel meer mogelijkheden, maar deze vier tips vormen een goede basis voor een productieve werkplek waar jij en je werknemers efficiënt en gezond kunnen werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *