26 januari 2022

Waar vind je het beste personeel?

Het valt als bedrijf niet altijd mee om voor openstaande vacatures de beste mensen te vinden. Zelfs als zich al meerdere personen melden voor een baan, dan nog is het lang niet altijd zo dat de perfecte kandidaat ook in hun midden is. Wat kun je er als bedrijf zelf aan doen om de juiste mensen voor de juiste banen te vinden?

Zoeken op de juiste plekken

Een simpele advertentie in de krant plaatsen als je op zoek bent naar nieuw personeel, is lang niet altijd meer voldoende. Meer en meer moet je op zoek naar de beste plekken om de juiste mensen te bereiken, en deze kunnen per functie behoorlijk verschillen.

Zo vind je executive vacatures meestal niet op dezelfde plek als waar je, bijvoorbeeld, ook de vacatures voor winkelpersoneel aan zult treffen. Elk soort functie heeft zo zijn eigen platform, dus denk goed na over waar je je advertentie gaat plaatsen. Alleen zo kun je ervoor zorgen dat zich precies de kandidaten melden die in jouw plaatje passen, die het juiste opleidingsniveau en genoeg relevante werkervaring hebben.

Proactief zoeken is nog beter

Beter dan een advertentie plaatsen en wachten wie erop af zullen komen, is zelf actief op zoek gaan naar de juiste mensen en hen vragen te solliciteren. Een interim manager huur je bijvoorbeeld het beste in door eens rond te vragen bij mensen die eerder ook al eens iemand met deze functie nodig hebben gehad. Hoe is de bewuste persoon bevallen? Wat is zijn of haar stijl van leidinggeven, en past deze bij jouw bedrijf? Door mond op mond ‘reclame’ vind je vaak de perfecte kandidaat, zeker als je ervaringen uitwisselt met mensen die je vertrouwt en op een goede manier mee samenwerkt.


Heb je geen mensen in je netwerk die je hiermee kunnen helpen? Dan zijn er nog meer manieren om te zoeken. Een site als LinkedIn is bijvoorbeeld een goed startpunt, zeker omdat de kans groot is dat een mogelijke kandidaat zich via via ook in jouw netwerk blijkt te bevinden. Aan gedeelde contacten kun je dan alsnog ervaringen vragen, of een verzoek doen om je bij deze persoon te introduceren. Ook een bemiddelingsbureau kan een slimme keuze zijn, zeker als het om een redelijk specialistische functie gaat. Zij kunnen zomaar de perfecte kandidaat in hun bestand hebben, of in staat zijn om de zoektocht daarnaar van jou over te nemen. Dat kan prettig zijn, aangezien zij hier vaak al vele jaren ervaring mee hebben, en op deze manier de perfecte match kunnen zoeken.