26 januari 2022

Wat is een bouwtechnische keuring en wanneer heb je die nodig?

Als je een woning wilt kopen of verkopen, dan zal je op een gegeven moment een bouwtechnische keuring nodig hebben. Dit is een keuring die door een bouwkundig ingenieur wordt uitgevoerd van een woning of bedrijfspand. In het rapport wordt dan samengevat wat de bouwtechnische staat is van het gebouw. Dat is om verschillende manieren handig. Hier lees je over wat een bouwtechnische keuring is en wanneer je deze nodig hebt.

De inhoud van een bouwtechnische keuring en –rapport

Met de term bouwtechnische keuring worden de werkzaamheden bedoeld die een ingenieur uitvoert om het bouwtechnische rapport te kunnen maken. Het rapport is een samenvatting van de situatie die de ingenieur heeft aangetroffen in het gebouw. Hierin wordt de huidige staat weergegeven, maar ook wat er in de toekomst moet gebeuren om het huis of andere gebouw in een goede staat te krijgen. Aangezien de meeste mensen hier zelf geen kennis van hebben, haalt een bouwtechnisch rapport soms problemen naar boven die anders nooit waren opgemerkt. Het rapport bevat de volgende onderdelen:

  • Bouwtechnische gegevens: de staat van de trappen, de kozijnen, de fundering, de kelder, de draagconstructie, het schilderwerk en het hang- en sluitwerk.
  • Installatietechnische gegevens: de staat van de riolering, de waterleidingen, de keuken, het verwarmingssysteem, de gasinstallatie en het sanitair.

Wanneer heb je een bouwtechnische keuring nodig?

Er zijn verschillende situaties waarin een bouwtechnisch rapport nodig is of een uitkomst biedt. Als jij een woning gaat kopen, dan kun je aan de hand van het rapport exact zien wat de staat is. Komen er zaken naar voren die eerder niet waren opgemerkt, dan kan het bouwtechnisch rapport gebruikt worden bij de onderhandelingen. Je voorkomt een miskoop of onverwachte onderhoudskosten in de toekomst. Soms vragen banken en verzekeraars om een bouwtechnische keuring voordat ze de hypotheek vrij willen geven. Als je een woning verkoopt, dan kun je het bouwtechnisch rapport gebruiken om de verkoop te versnellen en duidelijk inzicht te geven aan de potentiële koper.

Hoe duur is een keuring?

Om een keuring te laten uitvoeren en een rapport laten opstellen heb je een bouwtechnisch ingenieur nodig of een bouwtechnisch bedrijf. De kosten die je maakt kun je nadat je de woning gekocht hebt fiscaal aftrekken in hetzelfde jaar. Gemiddeld gezien beginnen de prijzen voor een bouwtechnische keuring rond de 300 euro en kunnen deze oplopen tot gemiddeld 500 euro. In het laatste geval wordt er dan meer gekeurd en een gedetailleerder rapport opgesteld.

Let op!

Het is niet verstandig om een goedkope bouwtechnische keuring aan te vragen bij een bedrijf dat niet de juiste certificeringen heeft. Het is natuurlijk belangrijk dat alle hypotheekverstrekkers deze accepteren en dat je hem ook gebruiken kunt bij het aanvragen van de Nationale Hypotheek Garantie. Let daar dus goed op voordat je met een ingenieur of bedrijf in zee gaat en vraag ze naar bewijs. Het is beter om wat meer te betalen voor een rapport waar je ook echt wat mee kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *