26 januari 2022

Welke vlag heeft jouw provincie?

Nederlanders weten vaak niet hoe hun provincievlag eruit ziet. Als ze dit wel weten, weten ze vaak niet hoe deze vlag tot stand is gekomen. Provincievlaggen worden vaak voorzien van een Nederlandse wimpel, dit laat zien dat de provincie ondergeschikt is aan het land. In dit artikel krijgt u inzicht in de geschiedenis van vier provincievlaggen.

Noord-Brabant

De oudste provincievlag is die van Noord-Brabant, deze rood witte vlag met schaakbordpatroon is in gebruik sinds de middeleeuwen. Toen bestond Noord-Brabant nog niet, maar gebruikte het graafschap Leuven de vlag al. Later nam het graafschap Brabant deze vlag over. De vlag is in de 19e eeuw in onbruik geraakt, maar kwam terug in de eerste helft van de 20e eeuw en is sinds 1959 de officiële Brabantse vlag. 

Friesland

De vlag van Friesland is bekendste provincievlag van Nederland. De vlag is bekend door de pompeblêdden, er wordt vaak gedacht dat dit hartjes zijn. Maar het is de Friese naam voor waterlelies. De precieze afkomst van de pompeblêdden is niet bekend, maar ze komen als sinds de 13e eeuw voor in Scandinavië. De huidige Friese vlag is tot stand gekomen in de 19e eeuw en sinds 1957 is het de officiële vlag van Friesland. 

Zeeland

De Zeeuwse vlag is in 1948 ontworpen en in 1949 de officiële vlag van Zeeland geworden. De vlag kenmerkt zich door witte en blauwe golvende banen. Deze banen symboliseren de constante strijd tegen het water in Zeeland. 

Flevoland

De vlag van Flevoland bestaat uit drie gekleurde delen. Het blauwe deel staat voor het water dat Flevoland eerder was. Het gele deel staat voor de korenvelden die veel te vinden zijn in de polder. Het groene deel staat voor de uitgestrekte weides in de provincie. Als jongste Nederlandse provincie is de vlag van Flevoland ook de jongste deze is in 1989 in gebruik genomen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *